top of page

Neurogene communicatiestoornissen

 

Neurogene communicatiestoornissen zijn aandoeningen die de communicatievaardigheden van een persoon beïnvloeden als gevolg van schade aan het zenuwstelsel. Deze schade kan optreden na een beroerte of een traumatisch hersenletsel of bij neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, ...  

Afasie

Afasie is een verworven taalstoornis ten gevolge van een hersenletsel. 

Hierdoor heeft men problemen met het uiten, begrijpen, lezen en/of schrijven van woorden en zinnen. 

Dysartrie/
Spraakapraxie

Dysartrie is een verzamelnaam voor een groep neurologische spraakstoornissen die afwijkingen tonen ten aanzien van de sterkte, het bereik, de stabiliteit, de spanning of de accuraatheid van bewegingen die nodig zijn voor de ademhaling, de stemgeving, de resonantie, de articulatie of de prosodie in spraakproductie. 

Spraakapraxie ontstaat ten gevolge van een planning- en/of programmeerstoornis bij het spreken.

Cognitieve stoornissen

Cognitieve stoornissen beïnvloeden geheugen, aandacht, plannen en probleemoplossend vermogen. Deze uitdagingen hebben een impact op het dagelijks functioneren.
Het diagnosticeren van deze problemen gebeurt door een neuropsycholoog. 

Als logopediste kunnen wij deze functies mee ondersteunen in therapie.

​

 

Dysfagie

 

Dysfagie, of slikproblemen, zijn moeilijkheden met het veilig en efficiënt slikken van voedsel, vloeistoffen of speeksel. Dit kan veroorzaakt worden door neurologische aandoeningen, spierzwakte, structurele afwijkingen of medische behandelingen zoals een operatie. Dysfagie kan leiden tot verslikken, voedingstekorten en longontstekingen. De behandeling richt zich op het verbeteren van de slikfunctie en het aanpassen van voeding en technieken om slikken veiliger te maken.   

©2023 by Neurologopedie Karen. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page